Fra Subgruppestyret

 

10. februar 2005 hadde Nyfødt DRG gruppen som er sammensatt av representanter fra SINTEF Helse, leger fra Nyfødtmiljøet, Norsk Nyfødtmedisinsk Nettverk, Barne­lege­­fore­ningen og Subgruppen for Nyfødtmedisin, et møte på Gardermoen konfer­ansesenter.  Under møtet kom det fram at på landsbasis grupperes 18 prosent av de nyfødte i prosent av HDG15 til DRG 390 (drøyt 10.500). Det er betydelige variasjoner mellom de enkelte fylkene. I Vest-Agder, Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Troms er under 10 prosent av de nyfødte i denne gruppen, mens det i Aust-Agder er 38 prosent og i Østfold knapt 30 prosent i denne gruppen. Er det så store forskjeller i omfang­et av signifikante problemer for nyfødte over 2500 gram, eller er det forskjell­er i bruk av medisinske koder?  ”Uspesifikk bilyd hos nyfødt” (R01.1), ”Uspesifisert tilstand som oppstår i perinatalperioden” (P96.9), ”Annen hypoglykemi hos nyfødt” (P70.4) er eksempler på diagnoser som spriker veldig.  Det ble blant annet diskutert om disse ulikt rapporterte diagnosene kunne flyttes fra DRG390 til DRG391.

         Ola Kindseth og Kristin Dahlen, begge fra SINTEF Helse, la fram tall til ettertanke. Man må vurdere tiltak for å jevne ut forskjellene. Her er det viktig at nyfødtmiljøet engasjerer seg og er pådrivere for å påse at det ikke skjer endringer i kodeverket som blir medisinsk feilaktige. Syke barn som er innlagt i flere døgn med klinisk mistanke om sepsis er ikke friske selv om diagnosen brukes svært forskjellig fra fylke til fylke (dvs P96.9 tilhører DRG390 ikke DRG391).

Subgruppe­styret foreslår at diagnosekoder som ikke blir brukt fjernes, mens andre koder spesifiseres slik at de blir entydige. Vi forslår endringer (asfyksi) og subklassifiseringer for noen koder slik at f.eks ROP grad 1 kodes annerledes enn alvorlig ROP som krever komplisert behandling.

I NeoNytt kan du ellers lese hva øyelege Rolf Haugen skriver om ROP diagnostikk og behandling, om hvordan det går med SGA-barn (Rønnaug Ødegård), om retningslinjer for resusitering av nyfødte (Terje Alsaker) og risikovurdering av gulsott (TW Ruud Hansen), samt om nasjonalt CP register (Guro Andersen). 

 

Vi takker alle som har bidratt til dette nummeret av NeoNytt.

 

Med vennlig hilsen

Britt Nakstad

for

Subgruppen Neonatologi