Subgruppemøte Nyfødtmedisin på Høstmøte NBF i Trondheim.

 

REFERAT

 

Møtet var godt besøkt med ca 25 deltagere.

Ikterus: Det faglige hovedtemaet var ikterus hos nyfødte. Dag Bratlid, St. Olavs Hospital, viste en amerikansk video om barn med kjerneikterus og sekvele som følge av dette. Filmen var meget instruktiv og minnet oss om at denne tilstanden fortsatt eksisterer selv i vår tid. Imidlertid ga filmen også eksempler på hvordan helsearbeidere og leger i USA fullstendig manglet kunnskap og forståelse for symptomer på alvorlig ikterus hos nyfødte barn. Etter innlegget til Bratlid presenterte Thor Willy Ruud Hansen, Rikshospitalet en oversikt over nye amerikanske retningslinjer for behandling av hyperbilirubinemi hos nyfødte med gestasjonsalder over 35 uker (Pediatrics vol 114, July 2004, 297-316). Ruud Hansen bemerket at til tross for at retningslinjene var meget velfundert så var de ikke bygget på noen studier med vitenskapelig bevis i kategori A og på kun svært få studier med vitenskapelig bevis i kategori B. De aller fleste referansene som danner basis for de nye retningslinjene er dermed basert på observasjonelle studier og kommentarer/ytringer fra eksperter. Det er verdt å merke seg at de amerikanske retningslinjene nå anbefaler behandling gradert etter gestasjonsalder, mens det skjemaet mange norske avdelinger bruker fortsatt baserer seg på barnets fødselsvekt. Det ble i diskusjonen etter innleggene til Bratlid og Ruud Hansen reist spørsmål om man ikke bør prøve å utarbeide nye norske retningslinjer for behandling av hyperbilirubinemi. Burde disse være basert på gestasjonsalder? Burde man ikke også prøve å få med anbefalinger om behandling av premature barn i nye norske retningslinjer? I tillegg ble det stresset at i forbindelse med at flere mødre/barn reiser tidlig hjem fra barsel vil det være enda viktigere å informere foreldrene om muligheten for utvikling av gulsott hos barna. Ruud Hansen ble oppfordret til å utarbeide norsk retningslinjer for risikovurdering og behandlingsindikasjon for ikterus hos nyfødte.

Klinisk Nytte av Neonatalprogrammet i klinisk hverdag: Arild Rønnestad, Rikshospitalet, presenterte deretter praktisk bruk av Neonatalprogrammet. Basert på en komplisert prematur pasient gikk han igjennom registreringen i praksis og hvilken informasjon man kan få ut av programmet. Mange av brukerne av dette programmet fikk nok nyttige tips om hvordan man i langt større grad kan ha utbytte av konsekvent registrering i programmet.

Valg:Til slutt på møtet var det valg av subgruppe, NBFs leder Jørgen Hurum ledet dette. Den sittende subgruppen tok gjenvalg og ble valgt ved akklamasjon for 2 nye år."