ÅRSRAPPORT 2004

Interessegruppen/Subgruppen i Nyfødtmedisin

 

Subgruppemøter er avholdt under NBFs vårmøte i Tønsberg i juni og under høstmøtet i Trondheim i oktober. Program i Tønsberg var a) Diagnosepraksis i Nyfødtmiljøet ved Ola Kindseth, Sintef Helse, Trondheim b) Kvalitetskriterier for Ernæring ved Britt Nakstad og Claus Klingenberg. Program i Trondheim var a) Retningslinjer for risikovurdering og behandling av gulsott. Norsk tilpasning til amerikanske retningslijer ved Thor Willy Ruud Hansen og b) Praktisk nytte av neonatalprogrammet i den kliniske hverdagen ved Arild Rønnestad, Rikshospitalet, Oslo og c) valg av styre i subgruppen. Styret gjenvalgt for 2 år.

 

NeoNytt er nyhetsblad  for interessegruppen og er utkommet med to nummer som er sendt til leger innen nyfødtmiljøet som elektronisk post, men også publisert i PedWeb.  Innholdet har vært referater fra konferanser/seminarer, orientering om fagpolitiske saker som Norsk Nyfødt­medisisk Nettverk, Diagnosekriterier ICD-10 og Kvalitetsindikatorer for Ernæring, fag­spesi­fikke artikler om ”Gulsott hos nyfødte og bilirubin-toksisitet - en klinikers søken etter basal­vitenskapelige mekanismer”  TW Ruud Hansen og ”GBS-sepsis hos nyfødte” AK Brigtsen UUS, Oslo, samt  artikler basert på prøve­forelesninger innen nyfødtmedisinske problem­stillinger som ”Analgesi til mor under gravi­ditet og fødsel – effekter på foster og nyfødt barn”, Signe Søvik, Anestesiavdelingen, Aker sykehus og "Cerebral parese. Antenatale, intrapartale og neonatale årsaksforhold hos barn født til termin" Per Arne Tølløfsrud, Barneavdelingen, Syke­huset Buskerud.

 

Diagnosekodesystemer innen Nyfødtmedisin: Subgruppen har i samarbeid med nyfødt­miljøet utarbeidet forslag til diagnosekriterier for ICD-10 koder innen nyfødt­medisin slik at disse skal framstå mer entydige og uniformerte. Det er planlagt fullføring under subgruppens møte ved NBFs vårmøte 2005. Subgruppenstyret ved lederen har vært representert i en arbeids­gruppe sammen med Sintef Helse ved Ola Kindseth og Kristin Dahlen, NBFs leder Jørgen Hurum, Norsk Nyfødtmedisinsk Nettverk ved Arild Rønnestad og neonatolog Hanne Farstad, St Olav Hospital. Det har vært tilsammen to møter i 2004.

 

Kvalitetskriterier innen Ernæring: Under  NBFs høstmøte 2003 ved Rikshospitalet, Oslo, ble subgruppen bedt om å utarbeide forslag til Kvalitetskriterier for Ernæring innen Nyfødt­medisin. Dette var tema under subgruppemøtet i Tønsberg. Det ble opprettet en arbeidsgruppe hvor subgruppen var representert og i NeoNytt 2/2004 kom vårt forslag til kvalitetsindikatorer for ernæring i nyfødtmedisin.

 

Høringsuttaleleser: En rekke høringsuttalelser, bl.a svangerskapsomsorgen og profylakse ved perinatale infeksjoner. 

 

Styret i 2004: Claus Klingenberg, UNN Tromsø, Rønnaug Solberg, SIV Tønsberg, Ingebjørg Fagerli, NLSH og Britt Nakstad, AHUS, Lørenskog.